Afgelopen zondag 28 juli trad de Engelse punkband Top Buzzer op in het Kunstwarenhuis VenD Kerkrade. Op de video een stukje film van de straat. Te zien is hoe de muziek van Top Buzzer de mensen haast letterlijk van de straat naar binnen trekt.
Zondag was in meerdere opzichten een bijzondere dag. Het was de laatste dag van WMC 2013 en de Eurode Kunstroute 2013. De Eurode Kunstroute is erg succesvol afgesloten en we hebben gehoord dat de organisatie voor volgend jaar een mooie gebouw zoekt in Herzogenrath. De maand juli bracht top art in Kerkrade.

Bij het Kunstwarenhuis VenD werken we inmiddels aan het programma voor augustus. Daarover later meer. In ieder geval veel werk in uitvoering, bijzondere expo's en veel speciale muziek.

Let wel op, we hebben de openingstijden aangepast. Nu van donderdag tot en met zondag van 13.00 -17.00 uur. Zo sluiten we beter aan op werkpauzes en andere activiteiten in Kerkrade.
 

Elders op de site vind je mooie foto's van bezoek Roda JC spelers. Kijk onder foto's van binnen. Er zijn mooie voetafdrukken gemaakt. Daarover later meer.

 
Foto
Optreden Licom ID band in Kunstwarenhuis VenD Kerkrade tijdens WMC

Eigenlijk zijn er geen woorden voor. Het is meer een gevoel. Een vrolijkheid, die afgelopen zaterdag 20 juli, ons gebouw als het ware overspoelde. het concert van de Licom ID band was bijzonder. De band en dirigent waren erg trots dat ze toch hun eigen WMC concert hebben kunnen spelen.

 
Begin van het jaar plaatste ik, namens een brede initiatiefgroep, de oproep om tijdens het WMC de oude V&D te kunnen gebruiken als podium voor kunst, design en muziek. Dit viel bij velen in goede aarde. Het aantal  openingsmaanden is zelfs vergroot. Van juni tot en met september. We zijn nu 1,5 maand open. Met succes. Natuurlijk zijn er wel wat golfbewegingen, maar die leiden samen omhoog.

Waar in onze regio vind je zo veel kunstenaars, designers en verschillende muziekevenementen in 1 gebouw? 

En hoe wordt dit huzarenstukje nu mogelijk gemaakt? Door de inzet van veel vrijwillige uren en onderlinge goodwill. De drive om samen dit project mogelijk te maken. Door de hulp van onze sponsoren. Het merendeel in de vorm van hulp in natura of door uitruil van diensten. Maar ook door risico durven te nemen. Iets te doen voor de stad en regio, zonder dat het meteen in geld moet worden gecompenseerd.

Waarom ga ik hier nu zover op in? Omdat we er eigenlijk heel trots op zijn, maar ook omdat we in de euforie een misverstand over het hoofd hebben gezien. Het misverstand dat het Kunstwarenhuis helemaal gesubsidieerd wordt door de gemeente of een andere overheid. Dat is namelijk niet zo.  Van de eigenlijk noodzakelijke kosten, en dan bedoel ik de kosten die nu nog in het normale economische verkeer worden gevraagd, wordt 1/4 gedekt door subsidie. Een kwart van de kosten maken we niet door de sponsoren in natura en door de lage gebruikskostenvergoeding. De helft wordt gedekt door vrijwilligerswerk of risico nemen. Er is dus sprake van een mix aan subsidie en gezond risico nemen.

Op deze manier is het Kunstwarenhuis VenD ook een maatschappelijk experiment. Welke verbindingen brengt het tot stand? Hoe helpt het de regio. Ontstaat er nieuwe energie. Hoe kan er steeds meer eigen risico worden genomen? We zijn al aardig op weg.

Wees welkom. Deze maand nog open op donderdag tot en met zondag van 14-18 uur. Vanaf augustus gaan we de openingstijden aanpassen.

Extra tip: zaterdag 20 juli speelt de Licom ID band vanaf 15.00 uur. De organist start om 14 uur.

 
Op 18 juli opende in Kunstwarenhuis VenD de Eurode Kunstroute. Onder begeleiding van Jos Reinders opende 3 jongeren de tentoonstelling. De jongeren gaven hun mening over de rol van kunst in de toekomst. Hun toekomst. Daarin heeft en krijgt kunst steeds meer een inspirerende plaats.
De Kunstroute is nog te zien tot en met 28 juli. Het Kunstwarenhuis is open op donderdag tot en met zondag van 14-18 uur. Meer info http://www.eurodekunstroute.eu.

Naast de Eurode Kunstroute vindt u op onze begane grond nog veel meer bijzondere exposities.

Tijdens de opening van de Eurode Kunstroute zong de 16-jarige Demi Janssen.
 
Picture
KIRCHROA - We laten Martin Krewinkel aan het woord: "Verrassend, opzwepend, amusant, aanstekelijk, innemend.... Samengevat: WOW!!! De jongens en meisjes van Quramitry weten de zaal in "no time" helemaal in te pakken. Dit optreden was, in ieder geval voor mij, een absoluut hoogtepunt tijdens dit WMC! Maar Kunstwarenhuis V&D heeft inmiddels bewezen patent te hebben op uiterst-spraakmakend-en-meer-dan-de-moeite-waard-acts, dus hou ze in de gaten!" Merci, Martin!

 
 
Picture
KIRCHROA - Een van de doelstellingen die we ons als organiserend team van Kunstwarenhuis stelden, is het verbinden van zoveel mogelijk kunstenaars. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. We denken namelijk dat de regio een belangrijke functie kan gaan vervullen op het faciliterend gebied voor cultuur, als er maar voldoende body georganiseerd is. Dat begint prima te lukken: op de foto het Brunssumse kunstenaarscollectief CoLoBo dat toast op hun prachtige ruimte in het kunstwarenhuis die ze zondag officieel openden. Het Kerkraadse collectief Werkplaats K zat er al, het Zuid-Limburgse collectief aPart ook, het Heerlense De Stijl is ook aan boord en later deze maand schuift nog een fors aantal kunstenaars aan die zich verbinden middels de Euregionale kunstroute 2013. Maar nu even feest voor Kitty Bongers, Ron van Loorbeek en Jos Conjour. Proost!