Begin van het jaar plaatste ik, namens een brede initiatiefgroep, de oproep om tijdens het WMC de oude V&D te kunnen gebruiken als podium voor kunst, design en muziek. Dit viel bij velen in goede aarde. Het aantal  openingsmaanden is zelfs vergroot. Van juni tot en met september. We zijn nu 1,5 maand open. Met succes. Natuurlijk zijn er wel wat golfbewegingen, maar die leiden samen omhoog.

Waar in onze regio vind je zo veel kunstenaars, designers en verschillende muziekevenementen in 1 gebouw? 

En hoe wordt dit huzarenstukje nu mogelijk gemaakt? Door de inzet van veel vrijwillige uren en onderlinge goodwill. De drive om samen dit project mogelijk te maken. Door de hulp van onze sponsoren. Het merendeel in de vorm van hulp in natura of door uitruil van diensten. Maar ook door risico durven te nemen. Iets te doen voor de stad en regio, zonder dat het meteen in geld moet worden gecompenseerd.

Waarom ga ik hier nu zover op in? Omdat we er eigenlijk heel trots op zijn, maar ook omdat we in de euforie een misverstand over het hoofd hebben gezien. Het misverstand dat het Kunstwarenhuis helemaal gesubsidieerd wordt door de gemeente of een andere overheid. Dat is namelijk niet zo.  Van de eigenlijk noodzakelijke kosten, en dan bedoel ik de kosten die nu nog in het normale economische verkeer worden gevraagd, wordt 1/4 gedekt door subsidie. Een kwart van de kosten maken we niet door de sponsoren in natura en door de lage gebruikskostenvergoeding. De helft wordt gedekt door vrijwilligerswerk of risico nemen. Er is dus sprake van een mix aan subsidie en gezond risico nemen.

Op deze manier is het Kunstwarenhuis VenD ook een maatschappelijk experiment. Welke verbindingen brengt het tot stand? Hoe helpt het de regio. Ontstaat er nieuwe energie. Hoe kan er steeds meer eigen risico worden genomen? We zijn al aardig op weg.

Wees welkom. Deze maand nog open op donderdag tot en met zondag van 14-18 uur. Vanaf augustus gaan we de openingstijden aanpassen.

Extra tip: zaterdag 20 juli speelt de Licom ID band vanaf 15.00 uur. De organist start om 14 uur.
Leave a Reply.