In het vorige bericht gaven we de stand van zaken in Heerlen en Geleen aan. Dit was een opname van 27 maart 2014. Nu, 1 week verder, lijkt de enige optie in Heerlen-Centrum nog de winkelplint van Woonpunt te zijn in de Dr. Poelsstraat. Deze mogelijkheid zullen we snel verder gaan uitwerken.

Al vanaf november 2013 zijn wij intensief, maar ook voorzichtig (informeel, via-via), in contact getreden met makelaars en grote vastgoedeigenaren. De Kunstwarenhuis formule functioneert het best op minimaal 1000 m2 en in het centrum van een winkelgebied. Daar staat nogal eens wat leeg, en een tijdelijke invulling met onze formule zou dan een uitkomst zijn voor de eigenaar en de winkels/bedrijven rondom het pand. Het zijn natuurlijk a-locaties en we betalen alleen een ruime gebruiksvergoeding. Dat ligt gevoelig. Daarom hebben we de contacten ook voorzichtig en beleefd gelegd. Het is best vervelend dat we soms niet eens een antwoord krijgen. Het aanbod van Woonpunt blijft over. Dit is niet het meest optimale pand (zijn bijvoorbeeld nog geen voorzieningen in aanwezig), maar we zullen het verder uit gaan werken.

In de tussentijd heeft het pop-up kunstenaarscafé So Art! een interessant contact opgeleverd. Een mogelijkheid om samen een expositie te organiseren net buiten het promenade/winkelgebied van Heerlen-Centrum.



 
Op 27 maart 2014 vond het eerst pop-up kunstenaarscafé So Art! plaats. Georganiseerd door FemmeCulturel en vanuit de kunstenaarsgroep Kunstwarenhuis/Post-. Een van de bijzondere resultaten van ons gezamenlijke werk voor het Kunstwarenhuis VenD in Kerkrade.

Op dit avond informeerden we iedereen over de stand van zaken bij de mogelijke Kunstwarenhuizen in Heerlen en Geleen. Voor hen die er niet waren hieronder de hele tekst. Stand van zaken 27 maart:

"Tijdens de 4 maanden Kunstwarenhuis Kerkrade (juni-sept 2013) hoorden we vaak: dit moet in andere steden ook komen. Daar waren deelnemende kunstenaars en coördinatoren het natuurlijk mee eens. Vervolgens heeft de PvdA fractie in de gemeenteraad van Heerlen gevraagd te onderzoeken of een Kunstwarenhuis in Heerlen mogelijk is. Daar is het overleg meteen opgestart. Parallel informeerde de gemeente Sittard-Geleen naar een mogelijke samenwerking in Geleen.

 

Beide trajecten lopen op dit moment. Het kost wat tijd. Dat heeft vooral te maken met ambtelijke en bestuurlijke processen, die nu eenmaal (en helaas) tijd kosten. In Heerlen is het best moeilijk om aan een grote locatie te komen tegen gebruikskostenvergoeding. Van alles geprobeerd. Inmiddels is er een in principe toezegging van Woonpunt, maar deze locatie is niet de meest geschikte (nog geen sanitair en water). De gemeente Heerlen onderzoekt of er toch geen eigen vastgoedmogelijkheden zijn en wil ons daarin koppelen aan een vrijplaats. Onlangs deed Jos van de Mortel een aanbod aan de Promenade of in de Bongerd. Daar hebben we positief op gereageerd, maar bij het schrijven van dit stuk weten we niet wat zijn antwoord is. De locatie in Geleen staat eigenlijk min of meer al vast en is in eigendom van de gemeente. Hier wordt het een onderdeel van een groter plan van aanpak in Geleen. Dat is nog vertrouwelijk.

 

Formule Kunstwarenhuis in  Heerlen en Geleen (hoofdlijn, samenvatting bij beiden)

 

Een kunst-, design-, muziek- en activiteitenpodium van 1000 m2 groot. Minimaal 20.000 bezoekers op jaarbasis. Exposities, verkoop, workshops en optredens door meer dan 200 (amateur) kunstenaars/ambachtslieden en enkele honderden muzikanten. Overigens worden de muziekevenementen alleen gebruikt om bezoekers te trekken voor de kunstenaars/­ambachtslieden. Er ontstaat nadrukkelijk geen apart structureel muziekpodium. Het Kunstwarenhuis stimuleert ook vestiging van kunstenaars, designers en ambachtslieden als zelfstandige bedrijven in de centra. Geschikte kandidaten worden begeleid, doorgeleid en blijvend gecoacht. Er wordt gezorgd voor publieksroutes door de stad, tussen gerelateerde locaties. In het beheer willen we er een leer/werkbedrijf van maken. Deelnemers delen de gebruikskosten. Coördinatiekosten via een kleine deelnemersbijdrage en andere fondsen. Ook zal weer met sponsoring (natura) worden gewerkt. Huis voor de Kunsten steunt de uitrol van het Kunstwarenhuis al."
 
Eind september 2013 sloten we, zoals afgesproken, de deuren van onze vestiging in Kerkrade. Hieronder staat de inhoudelijke verantwoording richting het gemeentebestuur van Kerkrade:
"De 4 maanden waren erg succesvol. We mochten meer dan 5000 bezoekers verwelkomen. Elke maand exposeerde een nieuwe groep van ongeveer 30 kunstenaars. Dat brengt het totaal van betrokken kunstenaars net boven de 100. De 14 muziekuitvoeringen werden uitgevoerd door zo’n 250 muzikanten. Alle betrokkenen hebben aangegeven op deze manier samen meer projecten uit te willen voeren en hun krachten te willen bundelen. Vanuit deze gezamenlijke kracht hebben we een programma rond de sloop/nieuwbouw van het centrumplan voorgesteld en praten we met vastgoedeigenaren over de opening van kunstwarenwinkels,
  waarin kunstenaars/ambachtslieden tijdelijke winkels kunnen starten. Zoals u wellicht al wel weet is de formule van het kunstwarenhuis goed ontvangen bij de provincie en het Huis voor de Kunsten Limburg. Gezamenlijk werken we aan de opening van meerdere kunstwarenhuizen in de Limburgse stadscentra. Heel actueel overleggen we nu in Heerlen."
Lees voor een verdere stand van zaken het bericht hiervoor.

 

Eerder schreven we al over onze wens om meerdere Kunstwarenhuizen in de provincie te openen. Dit idee wordt op veel plaatsen positief ontvangen. Onlangs door de PvdA in gemeente Heerlen en eerder al door gedeputeerde Noël Lebens en directeur Huis voor de Kunsten Pé Diederen.

Vandaag gesprekken over mogelijke locaties. En ook ons eerste gesprek met wethouder Barry Braeken van de emmerende Heerlen.

Blijf ons volgen. Het wordt heel interessant en zoals bekend werken we vanuit onze netwerken.

 
Lees hier het artikel op Heerlen.gezien over vermelding Kunstwarenhuis tijdens algemene beschouwingen begroting gemeente Heerlen in gemeenteraad.
 
We zijn apart. Daarom kijken we aan het einde van onze 4 maanden ook maar eens terug met deze speciale video.
De video is gemaakt door leerlingen van Praktijkschool Parkstad Limburg.
Beelden zeggen meer dan woorden. Bekijk daarom de video. Speciaal is ook dat een oud medewerker van V&D aan het woord komt. Hij kwam toevallig binnenlopen en vertelt over zijn werk, zijn tijd in de echte V&D. En ook hij is erg trots op de tijdelijke heropening voor het Kunstwarenhuis VenD. Geniet en deel.

Wil je afscheid komen nemen van het Kunstwarenhuis VenD en van het gebouw, kom dan dit weekend nog langs. Zaterdag en zondag van 13-17 uur.
Zaterdag leest Anneke Slagter voor uit haar gedichten en daarna studeert Voice Varia een Circle Song in met naar we hopen minstens 20 zangers/aanwezigen. Hoe bijzonder zou dat zijn. Een eigen Circle Song voor en in het oude V&D gebouw.
Zondag spelen verschillende ensembles muziek. Ook met oude muziekinstrumenten. Afgewisseld met proza en poëzie door de heer Coenen.

Facebookvolgers lezen hier meer info. Geef daar a.u.b. aan dat je deelneemt:
Anneke Slagter op zaterdag
Circle Song op zaterdag
Dromen, durven en doen ... op zondag
 
Het thema van de maand september is:
Wedergeboorte, de kracht van kunst.

Hieronder zo veel mogelijke links naar de deelnemende
kunstenaars:
Arlaque Slavko Dujic Cor Wegh Malène Zegers Carmen Heemels  Vleugels en van Putten  Werkplaats K 
Anneke Slagter  Marianne Kokkelmans  Marian Roymans  Marita Kicken  Di Art  Mia Glas  Julia Bertomeu  Maril Snijders Kunstuitleen De Stijl Peter Trompetter (urbanex foto's) Dylan (lange versie bij VenD)
Kijk in de afbeelding hieronder ook naar 'actviteiten en muzikaal programma'.
 
Kunstwarenhuisvriend Jan Pillaerds maakte deze mooie Apenorkest video.
 

Vandaag echte power, door 'dromen, durven en doen'.

Joes Brauers, Koppig Limburg, urbanex van Peter Trompetter en Monsterbird bij elkaar. En dan natuurlijk de bijzondere expo's. Blijf ons volgen. En serieuze media, kom lekker meegenieten.

 

De laatste dagen verschijnen er steeds meer berichten over de snelle toeristische groei in en van Parkstad Limburg, en Kerkrade. Daarbij kunnen wij natuurlijk niet achterblijven.

Twee dagen geleden spraken we met Diana Bremen van Lunchroom Bakkerij Bremen. Zij vertelde dat ze steeds vaker mensen van ver buiten de regio op haar terras heeft. Dat zal niet alleen voor haar gelden. Samen filosofeerden we wat over de oorzaken. De aantrekkingskracht van o.a. ons Kunstwarenhuis kwam ter sprake. De laatste weken ontvangen we namelijk ook steeds meer gasten van buiten de regio.

Gisteren waren we voor 3 groepen een invulling van hun dagtrip. Een groep van 6 personen kwam uit Zeeland. Een andere groep van net boven Eindhoven. Met deze laatste groep hebben we gekeken naar de uitslag van Culturele Hoofdstad Europa 2018. Helaas, voor beiden, met een teleurstellende uitslag.

In ieder geval werken ons gebouw en onze activiteiten positief op de aantrekkingskracht van Kerkrade-Centrum.