Vandaag kwam Ambro Dritty zijn Hallucinarium plaatsen in ons gebouw. Hier een lekker bibberige sneakpreview. Je kunt natuurlijk beter zelf komen kijken. Meer info over achtergrond, klik dan hier.
 
Vanaf begin volgende week wordt onze voorkant in een nieuw jasje gestoken. Met eerbied voor de historie van het gebouw. Het werk wordt uitgevoerd en gesponsord door Jacobs Vormgeving uit Nuth.
 
Picture
WERELDPREMIERE ABEAUTIFULINTRUDER/ ONEINDIGGASTVRIJ IN KERKRADE

Corinne Romijn zingt minimal music in warenhuis tijdens Wereld Muziek Concours

Waar: Kunstwarenhuis VenD (voormalige V&D aan de Niersprinkstraat 11, Kerkrade)
Wanneer: zondag 7 juli, openbare repetitie van 14.00-15.00, naar verwachting vier officiële uitvoeringen van pakweg 10 minuten vanaf 16.00 uur tot 17.20
Verder: entree is vrije gave, geen reserveringen
Ten slotte: er zijn voldoende staanplaatsen, beperkt aantal zitplaatsen aanwezig. We juichen het toe als mensen (oude) klap- en keukenstoelen meebrengen en die doneren als bijdrage aan dit bijzondere project


A beautifulintruder/oneindiggastvrij (ABI/OG) is een 6 minuten durende “minimal music” voor vrouwenstem, vrouwelijke althobo, 4 vibrafonisten, vrouwelijke dirigent en de 1000-jaar durende “longplayer” van Jem Finer. De muziek is geschreven door Hardy Mertens en gebaseerd op “Eternal Music” van Karien Wertz en de artistieke suggesties van filosoof Frans Geraedts.

Abeautifulintruder/Oneindiggastvrij

Longplayer symboliseert de ‘eeuwige kunst’ en is een vaderfiguur voor ABI/OG. Dirigente, zangeres en althoboïste symboliseren de moeder, het leven en de dood en de vier vibrafonisten symboliseren hartslag, bloed, tweeslachtigheid en noodlot. Het aantal vibrafonisten staat ook voor de vier windstreken, de vier seizoenen en de elementen vuur, water, aarde en lucht: allen terugkerende, zich herhalende symbolieken en feiten. De moeder roept negen woorden in elf talen, dus uiteindelijk 99 woorden. Alle woorden hebben te maken met het leven en het doorgeven van het leven: de eeuwigheid of oneindigheid. De woorden zijn “moeder”, “dochter”, “zoon”, “moederschoot”, “bloed”, “hart”, “leven” en letterlijk en figuurlijk als laatste  het woord “dood”. De talen zijn de 11 meest gesproken talen ter wereld, te weten Engels, Duits, Spaans, Portugees, Russisch, Japans, Mandarijn, Hindi, Punjabi, Bengaals en Arabisch. Het getal 9 staat voor inzicht, zelfkennis en liefde voor anderen. Het getal 11 staat voor meesterschap, inspiratie en bewustzijnsverhoging, maar tevens is dit het getal van de dwazen en de gekken die wat meer kleur aan het leven geven en puur van hart zijn. Het getal 99 staat voor vervolmaking en vervulling: het duidt aan dat de aardse lessen geleerd zijn.

Longplayer

Longplayer is het langste muziekstuk ooit geschreven. Nog veel meer dan een muziekstuk is het een kunstwerk, een sociaal instituut en een diepzinnig fantasievol werk. Longplayer is bedacht en gecomponeerd door Jem Finer (een van de oprichters van The Pogues). Het is gecomponeerd voor Tibetaanse klankschalen, van wie de resonanties nauwkeurig kunnen worden gereproduceerd en die bespeeld worden door zowel computers als mensen. Het is ontworpen om zich aan te kunnen passen aan onvoorziene veranderingen in zijn technologie en sociale omgeving, en om het op de lange termijn vol te houden als zelfvoorzienende instantie. Longplayer is een 1000 jaar lange muzikale compositie. De muziek begon te spelen op middernacht 31 december 1999, en zal zonder in herhaling te vallen doorspelen tot de laatste seconde van 2999. Op dat punt is de cyclus rond en zal deze weer opnieuw beginnen. Vanaf het moment dat de muziek begon te spelen is Longplayer te horen en te zien in de vuurtoren bij Trinity Buoy Wharf in Londen. Het kan ook worden beluisterd op verschillende andere luisterplaatsen op de wereld en via live-stream op het internet. 

Hoe werkt Longplayer?

De compositie van Longplayer komt voort uit het toepassen van eenvoudige en precieze regels op zes korte muziekstukken. Zes gedeeltes van deze stukken – één gedeelte uit elk stuk – spelen te allen tijde tegelijkertijd. Longplayer kiest en combineert deze gedeeltes op zo’n manier dat geen enkele combinatie herhaald wordt tot precies 1000 jaar voorbij is – een millenium-loop.

Longplayer en ABI/OG

Het mathematische aspect van Longplayer en ABI/OG samen zit in het feit dat het getal zes een belangrijke rol speelt. Zes is het kleinste voorbeeld van een perfect getal (een perfect getal of volmaakt getal is een positief natuurlijk getal dat gelijk is aan de som van zijn echte delers -dus buiten zichzelf, 1 wordt als echte deler meegerekend). Zes is ook het hoogste getal dat kan worden geworpen met een dobbelsteen. ABI/OG duurt 6 minuten. Longplayer bestaat uit zes korte muziekstukken (zie bovenstaande tekst). 

Bijdragen

Jem Finer is artiest, musicus, wiskundige en een prijswinnende componist. Zijn recente werken zijn “Score for Hole in the Ground”, waarin ondergronds stromend/vallend water “speelt” op verborgen slaginstrumenten, “Landscope” een omgedraaide pylon die stormen op Jupiter detecteert en “The Centre of the Universe”, een gespiraliseerde toren die “luistert” naar de cosmos. Finer was ook een van de oprichters en muzikanten van The Pogues.

Drs. Frans Geraedts is filosoof, organisatieadviseur, docent en trainer. Frans Geraedts (1956) studeerde wijsbegeerte en psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Leonard de Jong en Ruud Meij heeft hij Governance & Integrity en G&I Nederland opgericht en een omvattend integriteitsprogramma voor overheden ontwikkeld. Naast integriteit houdt Frans zich onder andere bezig met publieke kunst, burgerschapsvraagstukken en de integratie van immigranten. 

Hardy Mertens studeerde muziekwetenschappen aan de universiteit van Utrecht en directie en compositie aan het Utrechts Conservatorium. Zijn muzikale carrière startte als klarinettist en arrangeur bij de Koninklijke Militaire Kapel en hij werd later wereldwijd bekend als componist en dirigent. Meerdere werken van zijn hand werden geselecteerd als verplicht werk voor het Wereld Muziek Concours. Tegenwoordig doceert hij directie aan het Conservatorium in Tilburg en is hij dirigent bij diverse Nederlandse harmonie-orkesten, waarmee hij al veel kampioenschappen heeft behaald. Hardy Mertens heeft een actieve rol als gast-dirigent en het geven van work-shops in Singapore en Italië, maar ook in Amerika, Canada, Israel, Hong Kong en vele Europese landen.

Karien Wertz speelt sinds haar 12e jaar hobo en althobo. Ze is begonnen bij harmonie St. Agatha in Grathem en harmonie EMM uit Wessem en heeft sindsdien bij diverse orkesten geremplaceerd. Tegenwoordig is zij 1e hoboïste bij het Philips Symfonisch Blaasorkest Eindhoven (voorheen de Philips Harmonie).

Dirigent Ingeborg Stijnen (onder voorbehoud)
Mezzosopraan Corinne Romijn
Althobo Karien Wertz 
Vibrafoon Sandra de Jong, Tom Rössel, Actea Jimenez Fuertes en Nestor Morales Vitoria.

 
Als Kunstwarenhuis VenD leggen we graag verbindingen tussen kunst, muziek, cultuur, lokale economie en sport. Tijdens het NK Wielrennen op 22 en 23 juni hebben we daarom aandacht besteed aan de fiets als muziekinstrument en heeft de band The Freewheelers gespeeld. Alle aanwezigen waren onder de indruk en trots dat dit in Kerkrade kan. En omdat video's vaak meer zeggen, hier een video impressie door Jan Pillaerds. Geschikt voor wielerfans en kunstkenners. Wij van het Kunstwarenhuis vinden dat deze video een cultstatus moet kunnen krijgen. Mee eens?
 
Picture
KIRCHROA - Het feit dat we bewust kunstenaars op laten bouwen tijdens openingsuren, zorgt voor leuke taferelen. Gisteren zagen we een stel van middelbare leeftijd enkele malen langs de ingang lopen, voordat ze daadwerkelijk naar binnen stapten. Bleek een koppel uit Leuven te zijn. Ze logeerden in Rolduc wegens het feit dat ze nog NOOIT van Kerkrade hadden gehoord en die Abdij er toch wel interessant uitzag. Leuk gesprek met ze gehad over de wonderlijke historie van Rolduc, het Land van Rode, de 200 jaar tweedeling van Kerkrade/Herzogenrath en onze rol in de Belgische opstand van 1830. "Ach", stelden onze Belgische vrienden laconiek: "ooit worden wij toch weer een". En dat in Kerkrade waar sommige wijken nog van elkaar vinden dat ze een verschillende cultuur hebben.

 
Vandaag ontvingen wij een brief waarin het Huis voor de Kunsten ons een bijdrage voor de muziekprogrammering toezegt. Zo groeit onze vrienden- en sponsorgroep gestaag.
 
Op zondag 23 juni kunt u in het Kunstwarenhuis VenD zien er horen hoe je een fiets als instrument bespeelt. Frank Zappa deed dat 50 jaar geleden als eerste. L1
Cultuurcaf√© besteedt er aandacht aan, presentator Tim op 't Broek komt een inleiding geven. Dus: komt allen tijdens het NK wielrennen komende zondag ook even bij V en D binnenvallen. Het wordt hilarisch en ook nog eens
muzikaal! Open van 14-18 uur. Dit programma van 14-17 uur.
Bas Vossen zal de fiets als instrument bespelen. Afgewisseld met een optreden van de cellobluesband The Freewheelers. Info band: bezoek dezesite.
 
Het Kunstwarenhuis VenD is al weer 2 weken open. Wat gaat de tijd dan snel. Hoogtepunt in deze 2 weken was het weekend van 1 en 2 juni. Een druk weekend in de hele stad. Duizenden mensen bezochten de stad voor o.a. het 3D tekenfestival, de kunstmarkt, de dag van het park en onze opening. Op 1 juni kregen wij een kleine 1000 mensen over de vloer. Zondag 2 juni waren dat er een paar honderd meer. Tijdens de succesvolle première van Uaithne (onze officiële opening) waren er zeker 300 mensen die genoten van dit muziekstuk van Hardy Mertens. Het stuk is op verzoek van de componist ingestudeerd en uitgevoerd door de Philharmonie van Sittard.

Tijdens onze openingsdagen na dit weekend is er hard gewerkt aan de opbouw van meer expo's. Per dag zijn er minimaal 100 bezoekers geweest die in de rust wilden genieten van het aanbod.
Op deze galerypagina kunt u een impressie van de expo's zien: impressie eerste helft juni. Met dank aan Jos Reinders.
Op onze facebookpagina vindt u nog meer foto's, van verschillende fotografen.

Nu zijn we druk met de voorbereiding van de 2 komende hoogtepunten.
Tijdens het NK Wielrennen treft u een instrumentenmaker aan die muziekinstrumenten zal maken van fietsen. Op dat moment vieren we dat het 50 jaar geleden is dat Frank Zappa de fiets als instrument introduceerde.
Het andere hoogtepunt is natuurlijk de WMC juli maand. Dan zullen we een waar kunstwarenhuissfeertje creëren. Eén van de speciale Kerkraadse toppers zal het Hallucinarium van Ambro Dritty zijn. Een doek van 24 bij 2 meter, met daarop de vroege geschiedenis van onze streek. Over alle overige expo's van dat moment volgt snel meer. Van 18-21 juli vindt in het gebouw de Eurode Kunstroute plaats. Op 20 juli speelt de Licom ID band. De hele maand zal er meer muziek worden gespeeld in ons gebouw.

Dit even als teaser voor de komende 1,5 maand. Er is meer. Snel volgt meer info.

Bezoek ons op donderdag tot en met zondag van 14.00 - 18.00 uur. Steeds wisselend programma.
 
Benieuwd hoe Kerkrade er in de toekomst uit zou kunnen zien, als het aan de achtstegroepers van Kerkrade ligt? De toekomstwijken, die de leerlingen ontwerpen in het kader van het project “Toekomst van Kerkrade”, worden
geëxposeerd: Van 15 juni tot en met 30 juni zijn de door de leerlingen gemaakte maquettes te bewonderen in het Kunstwarenhuis aan de Niersprinkstraat 11 te Kerkrade (voormalig V&D-gebouw). Het kunstwarenhuis is iedere donderdag tot en met zondag van 14.00-18.00 uur geopend en is gratis toegankelijk.
Meer info over dit project van Continium en gemeente Kerkrade op deze site.
 
Twee weken geleden deed een van onze fans een aantal mooie uitspraken. Die willen we jullie niet onthouden. "Het Kunstwarenhuis is eigenlijk ook een kunstwerk. Jullie, eh we, maken het met zijn allen. Ook de bezoekers en inwoners van de stad. Zo veel deelnemers, mede kunstenaars? Dat is best moeilijk. Om er iets gezamenlijks van te maken. Iedereen heeft eigen wensen. Goed dat jullie het van klein naar steeds groter laten groeien. Het wordt vanzelf van ons allemaal. Van binnen en buiten Kerkrade."
Deze uitspraken kwamen in de tot nu toe meest hectische dagen voor de opening. Ze inspireerden en gaven rust. Ook nu nog wanneer blijkt dat er vele meningen zijn. Dat hoort erbij en die kunnen we dan delen en de verschillen oplossen. Met daden op naar ons gezamenlijke kunstwerk.